En hyfsat lättsydd väska

Här är min nuvarande favoritmodell av väska. Liknande väskor finns massor av mönster på och en hel rad sybeskrivningar på YouTube. Sök på Messenger bag så hittar du inspiration och fler tips.

Väskan är enklare att sy än vad man skulle kunna tro. Det gäller bara att ta det steg för steg. Med de mått jag använder här blir väskan ca 20 cm hög och drygt 25 cm bred. Den har lite triangulär form. Upptill är sidan 3 cm och nedtill är bottnen ungefär 6 cm.

Som extra finesser gör jag den med magnetlås och en rejäl innerficka med blixtlås. Om du vill göra det enklare kan du skippa innerfickan och sy dit någon annan typ av knapp.

Mönster

För att göra det enkelt har jag utgått från två A4-papper. Mönsterdelen för yttertyg och foder är ett helt A4. Från den ena långsidan har jag klippt bort 3*3 cm stora kvadrater. Det är detta som reglerar hur bred bottnen blir.

Mönsterdelen för locket är 3 cm smalare än yttertyget. Det beror på att jag tänker använda en 3 cm bred rem och den måste få plats. Jag klippte den även 3 cm lägre för att inte locket ska gå så långt ner på väskan. Slutligen klippte jag en rundad kant.

Material och tillskärning

Till själva grunden behövs:

 • Två bitar yttertyg (A4-storlek). På baksidan av dem har jag satt volymvliseline H630 för att få stadga och mjukhet.
 • Två bitar till locket (3 cm mindre än A4 både längd och bredd). På baksidan av den del av locket som ska vara utåt satte jag volymvliseline H630. På den som ska vara inåt satte jag vanligt vliseline.
 • Två bitar foder (A4-storlek). Inget vliseline på dem.

Har du inget vliseline går det bra ändå. Välj i så fall ett kraftigt tyg till yttertyg.

 • Ett magnetlås. Du kan använda något annat att knäppa med om du vill.
 • En väskrem, 3 cm bred. Det går såklart bra att sy en egen rem av ett tyg som matchar väskan. Jag brukar göra mina remmar ca 130 cm långa.

Magnetlås och väskrem har jag beställt från Bibbis textil. Även blixtlås och vliseline kommer därifrån.

Till fickan går det åt ytterligare två bitar av fodertyget samt ett blixtlås som är lika långt som fickan är bred. Blixtlåset ska alltså gå ett par ccm utanför den del som öppnas. För att spara lite tid använde jag samma mönsterdel som till locket. En ganska stor ficka, alltså.

Steg 1. Locket

Om du använder magnetlås är första steget att montera det på den del av locket som ska vara inåt mot väskan.

 1. Ta en av brickorna från magnetlåset och lägg där du vill att knappen ska sitta. Precis i mitten såklart och ca 4 cm från nederkanten tycker jag blir bra. Rita med en penna genom de avlånga hålen.
 2. Skär försiktigt genom strecken. Skär inte alls långt. 3 mm räcker.
 3. Ta magnetdelen med en liten plopp och tryck igenom tyget från rätan.
 4. Trä på brickan från baksidan och böj ut benen. Jag har vliseline på baksidan för stadga. Använder du inte vliseline kan du ha en extra bit tyg under knappen.

Sy ihop lockets bägge delar räta mot räta. Klipp några hack vid böjen för att det inte ska knöla sig när du vänder.

Sy en stickning runt locket från framsidan.

Locket är klart.

Steg 2. Yttertyget

Sy ihop de tre kortare sidorna av yttertyget räta mot räta. På grund av belastningen är det bra att sicksacka dessa sömmar.

Kläm ihop hörnen där kvadraterna är bortklippta. Se till så att sömmarna möts precis.

Sy ihop hörnen och sicksacka.

Vänd rätsidan utåt. Yttertyget är klart!

Steg 3. Montera lock och rem.

Placera locket med dess utsida mot väskans yttertyg och precis lika långt från sömmarna. Sy fast det.

Sy fast remmen i bägge sidor så att mitten av remmen kommer precis över sömmen. Remmen bör i så fall hamna bara några millimeter från locket. Här har jag sytt två sömmar för säkerhets skull men egentligen tror jag inte det behövs. Remmen kommer nämligen senare att få ytterligare två sömmar när fodret sys i. Tänk på att se till så inte remmen blir vriden!

Nu kan du vända över locket och liksom vända in remmens söm så ser du väskans blivande form ganska bra.

Steg 4. Andra delen av magnetlåset

När du har vänt över locket buffat ut formen lite så remmen får plats snyggt lyfter du upp locket en bit och kollar var knappen sitter.

Peta in den andra brickan från magnetlåset och markera i de avlånga hålen. Fäst sedan den andra delen från magnetlåset på samma vis som du gjorde på locket.

Så här ska det se ut.

Steg 5. Innerfickan.

Det här steget kan du helt hoppa över om du inte är någon vän av blixtlås.

Lägg den ena biten av fickan räta mot räta med den ena biten av fodret. Rita upp en smal avlång rektangel, ca 1 cm hög och i den längd du gillar. Lämna minst 2 cm bredvid i bägge sidor så du har plats att sy ihop fickan. Rita även en linje i mitten och små vinklar som går ut till hörnen.

Sy en raksöm runt hela rektangeln. Klipp efter linjen i mitten och de små vinklarna.

Vänd tyget genom hålet och pressa så det blir så slätt du någonsin kan.

Nåla fast blixtlåset under hålet och sy runt om med blixtlåspressarfot.

Ganska snett och vint, men så här ska det placeras.

Nåla sedan på den andra delen av fickan. Nåla bara igenom själva fickans tyg, inte genom fodret.

Sy runt hela fickan. Jag tycker det är enklast att ha sidan med blixtlåset uppåt och vika undan fodertyget när jag syr. Sicksacka också!

Äntligen är innerfickan färdig!

Steg 6. Sy ihop fodret.

Lägg de två foderdelarna räta mot räta och sy ihop dem. Det är viktigt att lämna en öppning i bottnen som är minst 10 cm så att du senare kan vända väskan rätt.

Sy sedan hörnen i fodret på samma vis som på yttertyget.

Steg 7. Sy ihop väskan. Äntligen!

Nu ska du ha ytterdelen av väskan med rätsidan utåt. Locket ska vara bakåtfällt och remmen nedfälld utåt. Fodret ska vara med rätsidan inåt. Sedan stoppar du ytterdelen i fodret och passar in sömmarna mot varandra. Det är knöligt men det går.

Nåla rejält och sy sedan runt hela härligheten. Tänk på att du redan har ett par sömmar i yttertyget sedan du sydde dit locket och remmen. Den nya sömmen ska vara några millimeter längre ner så den döljer de gamla – alltså något bredare sömsmån nu än när du sydde på lock och rem.

Nu lirkar du ut hela väskan genom hålet i bottnen på fodertyget och vänder den rätt. Tryck ner fodret så det ligger snyggt mot insidan av ovankanten.

Nåla så att allt är jämnt och snyggt och sy sedan en stickning runt ovankanten som håller nere fodret på den eleganta position du fixat. Jag brukar sy över remmen också, men inte över locket.

Här är stickningen runt ovankanten sydd.

Steg 8. Sista sömmen. Jag lovar!

Dra upp fodret en bit ur väskan. Nåla ihop hålet du vände genom och sy igen det.

Väskan är klar!

3 tankar på “En hyfsat lättsydd väska

 1. Tack för en fantastiskt bra beskrivning. Bra att se steg för steg.

 2. Så informativ skulle alla beskrivningar vara. Nu ska jag sy en väska!!

Kommentarer är stängda.