Tygkorg, sybeskrivning

Snabbsydda tygkorgar som passar prima att lägga något litet i. Mått och material kan du anpassa precis som du vill.

Här är de mått och material jag använde till korgarna på bilden. De är 10 cm höga och har en botten som är 8*15 cm. Sömsmån på 1 cm är inräknat i måttangivelserna.

Material

  • Två bitar yttertyg, 16*25 cm vardera.
  • Två bitar innertyg, 16*25 cm vardera.
  • En bit tyg till handtaget, 8*32 cm
  • Fyra bitar påstrykbart mellanlägg, 15*25 cm
  • Två bitar påstrykbart mellanlägg, 2*30 cm

Som mellanlägg använde jag Ronarfix och Ronofix 1 från Bibbis textil eftersom det var vad jag råkade ha hemma. Det är ganska stela mellanlägg och det funkar bra för att korgarna ska hålla formen. Det ljuvliga tyget kommer från Annas Bali Batik.

Steg 1 – stryk fast mellanläggen

På yttertyg och innertyg har jag satt mellanläggen kant i kant men lämnat 1 cm högst upp där tyget senare ska vikas in.

På handtaget har jag satt de två bitarna parallellt med varandra nära mitten och lämnat en bit längst ut i var ände. Det tyg som sticker utanför på långsidorna ska sedan vikas in och hela härligheten vikas på mitten som en lång tygdubbelmacka.

Steg 2 – sy yttertyg och innertyg med avsydda hörn

Sy ihop yttersidans tyger räta mot räta med 1 cm sömsmån och innersidans tyger likadant. Lämna öppet upptill.

Rita sedan och klipp bort en kvadrat som är 4*4 cm från vart och ett av de fyra ihopsydda hörnen. Jag brukar mäta från sömmen och tar då 3*3 cm.

Tryck ihop hörnet så sömmarna är mitt för varandra och vik ut sömsmånerna. Nåla eller fäst med clips. Sy en söm 1 cm från kanten.

Så här ska det se ut när det är färdigt. Här syns det gröna yttertyget från sidan och det gula innertyget från undersidan.

Steg 3 – handtaget

Vik ihop handtaget på mitten och vik in tyget som är över längs långsidorna. Sy längs kanterna 1-2 mm från kanten. Det är bra att också sy en söm precis mitt på för att det ska hålla formen bättre.

Vänd yttertyget med rätsidan utåt och nåla fast handtaget precis mitt på. Det ska sticka ut ungefär en centimeter ovanför ovankanten. Om handtaget har en finare sida ska den vara in mot yttertyget.

Steg 4 – sy ihop hela härligheten

Stoppa ner ytterdelen inklusive handtaget i innerdelen så de ligger räta mot räta. Var noga så att sidosömmarna matchar och vik ut sömsmånerna. Sy ihop runt om precis ovanför mellanläggets kant. Lämna knappt en decimeter öppen mellan ena sidsömmen och ena handtagsfästet för att kunna vända arbetet.

Vänd tyget rätt genom hålet och buffa till så det ligger snyggt. Sy runt om hela korgen någon millimeter från ovankanten för att fixera tygerna mot varandra och stänga hålet som tyget vändes genom. Sy också en söm ca 1 cm under den första, dels är det snyggt dels förstärker det handtagets fästen.

En tanke på “Tygkorg, sybeskrivning

Kommentarer är stängda.