Framtidsspaning (1/180)

Jag inleder det nya året med en liten framtidsspaning. Ja alltså, det är inte möss och giraffer jag ser i framtiden utan det jag ser är allt mer utsuddade gränser mellan ”äkta” bilder och AI-genererade bilder. Under hösten har jag använt AI-tjänsten Midjourney en hel del. Först bara som en rolig lek men mot slutet av året även för att göra en del bilder som jag kan använda i jobbet.

För det här temat hade jag en klar idé om att jag ville ha mig själv med en kristallkula i handen. Jag började med att be Midjourney göra en kristallkula åt mig. Att jag bad om giraffer var bara ett infall. Det var de mest futuristiska djur jag kunde komma på. I samma veva råkade jag se en rubrik om AI inbyggt i kameror och det inspirerade mig att även generera bilden på musen som fotograferar kulan.

Med mina bägge AI-bilder färdiga ställde jag upp kameran på stativ, kopplade till fjärrutlösare och försökte posera på ett sätt som skulle ge en bra grund för ett montage. Tack vare de enkla formerna och den supersmidiga (AI-baserade?) friläggningen i Photoshop tog det bara några minuter att göra färdigt bilden så som jag tänkt mig.

När jag ändå hade allt framme och ihopkopplat passade jag på att ta ett par vanliga selfiesar också. Dem kan jag kanske göra något kul med en annan dag.

9 tankar på “Framtidsspaning (1/180)

 1. God fortsättning på 2023! Vad fint du kommit igång redan! Fina bilder.
  Detta med AI och länken du lagt in blir jag lite nyfiken på men jag tog mig inte vidare på sidan då man tydligen behövde logga in.
  Jag jobbar mestadels i Photoshop. När jag mixtrar med bilderna o använder mig av olika filter så taggar jag bilderna med ”photomania” 😉

  1. Tack! Jo, Midjourney kan kännas lite trixigt att komma igång med. På mitt inlägg ”Robot” från förra året finns länk till ett Youtube-klipp jag hade stor nytta av. Väl igång är det beroendeframkallande roligt.
   Jag använder framför allt Lightroom. Eftersom jag fotograferar i RAW måste bilderna ”framkallas” digitalt. Det går snabbt och smidigt i Lightroom. Photoshop är den extra lilla guldkanten när något behöver justeras lite extra eller när jag vill slå samman flera bilder till collage/montage/komposit.

 2. Spännande med denna AL. Vilken kostnad, engångssumma eller månadsvis? Eller är det gratis? Jag har PS som jag jobbar med och fotar i Raw ..

  1. Midjourney, som jag använder, är en prenumerationstjänst. Det finns olika nivåer. Jag har valt den lägsta på 10 dollar i månaden. Då kan jag generera drygt hundra bilder per månad. Det går att testa gratis. Jag tror det går att göra ca 20 bilder innan man behöver bestämma sig för att antingen betala eller sluta. (Man behöver inte lämna ut kontokortsnummer för att testa.)

   Det finns flera andra tjänster, till exempel Dall-E, som är lite mer generösa med gratisbilder. På Dall-E tror jag att man får en liten pott gratisbilder i vedkan.

 3. Så häftigt, får nog kika lite på det senare men som det varit sista halvåret så hinner jag inte med något nytt. Framtidsspaning är något jag borde ta tag i och har en förhoppning om att kunna ta det betydligt lugnare i år. Tyvärr har mitt fotograferande stannat av, trots det så bestämde jag mig för att göra ett försök på halvfart. Du får bli en inspirationskälla med alla dina idéer, så kul att se och läsa. Måste försöka komma igång snart.

Kommentarer är stängda.