Kvällsnöje (21/183)

ƒ/8 – 1/100 – 85 mm – ISO 100, två blixtar, bägge på 1/64

Att fotografera droppar är så roligt kvällsnöje. Det fungerar bäst i ett helt mörkt rum där den enda belysningen är blixt. Då går det att frysa rörelsen i luften. Mitt mål är oftast att få svampformerna som kan uppstå när en fallande droppe träffar ”rekylen” från en annan droppe. De är ovanliga att få till när man som jag droppar på fri hand. I kväll fick jag sex svampar på 531 bilder. Det går att köpa eller bygga en maskin för att styra dropparna men så nördig är jag inte 🙂

Det kan bli en hel del andra skojiga formationer. Den här tycker jag ser ut som en snigel.

Och här en kvinna som stigit upp ur det blöta.

I kväll testade jag ett trick jag hittat på nätet och körde ett kryddmått xantangummipulver med en liter ljummet vatten i mixern för att få lite högre viskositet på vattnet. Det fick sedan stå en stund och vila och därefter blandade jag med en liten skvätt mjölk och några droppar karamellfärg.

En blixt på varje sida och vattensprutan tejpar jag fast på köksskåpet för att den ska vara på samma plats hela tiden.

Fler tips om droppfoto finns hos Dale E A Lewis

6 tankar på “Kvällsnöje (21/183)

    1. Xantangummipulver säljs som ingrediens för glutenfri bakning. Det gör brödet lite saftigare och mjukare när man bakar glutenfritt. Minns inte om det var ICA eller Coop jag hittade det på. Det funkar också att mixa med vatten för att få en liten aning tjockare konsistens. Ca ett kryddmått till en liter vatten. Väldigt kul att kunna ta något från skafferiet till fotorekvisita 😀

  1. En snigel och en gravid kvinna i posé är tydligt för mig. Alla dina härliga tips, tänk om … tack i alla fall även om det inte verkar bli något än idéer hos mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *