Slalomträning

Nu tänkte jag börja träna slalom med Mynta. Bara små stunder för hon är ju inte så gammal. Jag har skrivit ned min stategi och här är den:

Träna inledningsvis med fyra pinnar till dess att hon klarar dessa portar självständigt, både höger och vänster och med ingång både rakt framifrån och från sidan. Göra det så pass lätt för Mynta att hon gör rätt ungefär nio gånger av tio. Filma då och då så att jag kan se mig själv och följa resultatet:

Träna när det är lugnt runtomkring.
Träna 5-10 minuter åt gången ett par gånger om dagen.
Varva med fart och raksträcka (tunnel och hopphinder), pausa med bus och lek.
Börja med vänster slalom till dess att hon klarar fyra pinnar. Därefter börja med högerslalom och fortsättningsvis ungefär varannan höger och varannan vänster.
Från början gå in i slalom både framifrån och bakifrån. Flytta på slalompinnarna till olika ställen i trädgården.

Första gångerna visa rätt ingång med lite stöd av vänsterben och locka till pinne tre med godis och belöna vid pinne tre.
Så snart som möjligt undvika att visa vägen med godishanden, dvs. låta Mynta så självständigt som möjligt hitta rätt väg. Vid belöning snabbt flytta ned handen när det är läge.
När Mynta själv söker sig genom andra porten, börja ge belöningen efter pinne fyra emellanåt men ibland vid både pinne tre och pinne fyra. Efterhand övergå till att bara ge efter pinne fyra och ge belöningen en bit framåt.
Variera belöningen med godis och klapp, kasta leksak och kamp med trasa.

När Mynta klarar fyra pinnar, både höger och vänster, träna på nya ställen som på klubben, ridhuset och andra klubbar. Öva med raksträcka fyra pinnar slalom, hopp, fyra pinnar slalom, tunnel osv. Uppmuntra och belöna fart och självständighet.

Först därefter börja träna med fler pinnar. Parallellt träna svårare ingångar med fyra pinnar (t ex klockan) och ibland enkla ingångar med fyra pinnar för att behålla farten.