Tröjor i trikå

Av Martin fick jag en kasse vackra tyger i födelsedagspresent. Två av tygerna var i tunn trikå. Dags att lära mig sy tröjor!

Jag letade upp ett enkelt mönster och gav mig modigt på första försöket. Tack vare Christinas sytips lyckades jag få till en godkänd bandkantning av halsen. I brist på tvillingnål sydde jag ned bandet med söm 1:16. Funktionellt är det bra – den sömmen är väldigt stretchig – men det ser lite väl hemmasytt ut.

Innan jag tog itu med andra tröjan cyklade jag till stan och köpte en tvillingnål. SVÅRT men mycket bättre resultat.

Detta har jag lärt mig så här långt:

  • Kolla maskinens guider noga. Trikå ska till exempel sys med mycket lägre pressarfotstyck än jag trodde. Valet av söm är heller inte självklart.
  • När tvillingnålen används behöver trådspänningen vara avsevärt högre. Testa många gånger på provlapp.
  • Trikånålar går av superlätt. Akta för att sy i knappnålar!
  • Trikå är inget att vara rädd för!