Falsk marknadsföring (7/180)

Inför julen 2021 jagade jag ansjovis i massor av affärer. Inte förrän till nyår fick jag tag på de åtrådda små fiskslamsorna. Det gjorde inget – vi hade så mycket gott på julbordet ändå. Ansjovisbristen förde med sig det goda att jag började googla och insåg att det rör sig om falsk marknadsföring. Det jag köper som ansjovis är inte alls ansjovis. Det är skarpsill.

Så här hänger det ihop:

Skarpsill (Sprattus sprattus) är en liten fisk som bland annat finns i svenska hav. Den skarpsill vi äter kommer dock oftast från Norge eller England. Inlagd skarpsill heter ansjovis, om den är inlagd med traditionella ansjoviskyddor, men den kan även läggas in i tomatsås och kallas då för sardiner i tomatsås.

Ansjovis (Engraulis encrasiocolus) är alltså en helt annan art. Den är sällsynt i svenska vatten. När den är inlags säljs den i Sverige som sardeller.

Sardiner (Sardina pilchardus) är en tredje art. Även den sällsynt i svenska vatten. Bara för att vara totalt ologisk och sluta denna cirkel som inte alls går ihop säljs även inlagda sardiner under namnet sardin, men andra märken av sardiner då alltså.

5 tankar på “Falsk marknadsföring (7/180)

  1. Jaha det är lite trist när man utger sig att vara nåt det inte är. Jag tycker det är trist med att man ibland måste källgranska men väldigt intressant och lärorikt.

    1. Ja, om jag har förstått rätt har det varit skarpsill i burkarna vi lärt oss kalla ansjovis i över hundra år. Fascinerande!

Kommentarer är stängda.