Eget tema: Ansluten (12/180)

Min nya Nikon D7500 har flera olika anslutningsmöjligheter. Mest förtjust är jag i appen SnapBridge som låter mig styra kameran från mobilen. Där har jag kontroll på flera olika inställningar, bland annat kan jag byta punkt för autofokusen genom att peka på skärmen. När jag är nöjd kan trycker jag på mobilens skärm för att ta bilden.

Idag har jag experimenterat med en annan anslutningsmöjlighet: direktfångst i Lightroom

Här har jag kopplat kameran till datorn och startat direktfångst med LiveView. Jag ser exakt hur bilden kommer att bli och när jag är nöjd är det bara att trycka av genom att klicka på den stora knappen.

Fördelen så här långt med att använda Lightroom istället för SnapBridge är att förhandsgranskningen blir mycket större och enklare att se små detaljer på. Så här såg gränssnittet ut i Lightroom när jag höll på att arrangera bilden. Här la jag märke till att snögubben i fokus fått en hög florsocker på näsan. Bara att torka bort och ta en ny bild.

Dessutom är det så klart fiffigt att det funkar i Lightroom, vilket är det program jag normalt använder för bilder och känner mig hemma i. Nackdelen är att det tar längre tid att koppla upp än SnapBridge samt att det är bökigare att justera skärpan.

4 tankar på “Eget tema: Ansluten (12/180)

  1. Ja, jag tror att Lightroom är det enda program av de jag har tillgång till som har stöd för direktåtkomst på det här sättet. Det finns några andra alternativ, tex Nikon Camera Control Pro eller Capture One, men dem har jag inte. Jag fotograferar i Raw. Tror inte det spelar någon roll för direktåtkomsten.

    1. Jag rekommenderar verkligen Lightroom, om du har tillgång till det. Det är direkt vanebildande. Det är så enkelt att få ordning på bilderna och så enkelt att göra grundläggande justeringar. Jag använder alltid Lightroom för att tanka in bilder från minneskortet så får jag dem namngivna som jag vill och i de mappar där jag vill ha dem. Jag tror att den här kursen från Moderskeppet är gratis: https://play.moderskeppet.se/grunderna-i-lightroom-classic

Kommentarer är stängda.