Lomography (37/180)

Lomography är vad jag förstår både en bildstil och en bildfilosofi. Här har jag försökt imitera bägge.

Lomography som bildstil är övermättade bilder med udda färgbalans, så som det kan bli med en billig och plastig analog kamera. Jag har imiterat stilen i Lightroom genom att dra i stort sett i varenda reglage och jobbat väldigt mycket med masker. Några av de förändringar jag gjort: dragit upp mättnaden i den rosa färgen på cykeln till max, dragit skuggorna i hela bilden mot blått och högdagrarna mot rosa, använt linsdistorsion för att skeva till bildens ytterkanter, lagt på en kraftig mörk vinjettering, minskat skärpan i bildens ytterkanter samt slutligen lagt på två gultonade ljusa fält i bildens vänstra del för att simulera ljusläckage. Tja, inte blev bilden bättre men jag tror den kan passera som lomographystil.

Lomography som bildfilosofi tycker jag är lite mer intressant. Som jag tolkar det jag läst handlar det om ett förhållningssätt till fotograferande där man har med sig kameran hela tiden och fångar ögonblicksbilder ur vardagen. Det har jag simulerat genom att ta en bild med fjärrutlösaren där jag verkligen försöker att inte se ut som om jag poserar. Det jag eftersträvar är en lite naturlig känsla av ”här har hon stannat till bland vårblommorna och pysslar med hunden hon råkar ha i cykelkorgen” 🙂

Jag blir lite sugen på att ta mig en mer äkta lomographydag. Inte sabba alla bilder med filter men verkligen försöka ha med mig kameran överallt.

Så här såg bilden ut innan jag massakrerade den med Lightroom.

2 tankar på “Lomography (37/180)

  1. Jag måste läsa på lite innan jag ger mig på det där 😉 Kul att du tog med originalbilden, så vi får se skillnaden!

  2. Det här är ett himla svårt tema tycker jag. Kul med din beskrivande text, blev något klokare på vad det innebär. Hur jag sedan ska lyckas med temat är en annan femma 🙂

Kommentarer är stängda.