På natten (43/180)

ƒ/1,8 – 4 s – 35 mm – ISO 640

Ännu en stjärnklar natt med bara smal nymåne så jag gjorde ett försök till med nattfoto. Den här gången drog jag upp ISO en bra bit så jag kunde komma ner på 4-5 sekunder slutartid. Det ger rundare stjärnor.

Jag provade att cykla ner till fältet vid Prästaskogen för att få mindre störande ljus. Märkligt det där med ljus och mörker. Normalt tycker jag det är kolmörkt där nere. När jag stod där i jakt på mörker la jag däremot märke till allt ljus från bostadsområdena runt om kring.

ƒ/1,8 – 5 s – 35 mm – ISO 800

Fem sekunders slutartid och ännu högre ISO. Nu syns betydligt fler stjärnor. Problemen är dels att de börjar bli en aning elliptiska och dels att det blev mycket brus i bilden. Jag har läst att bruset kan åtgärdas genom att ta flera bilder och stacka dem men det orkade jag inte riktigt ge mig på. Istället fixade jag det grovt med brusreduceringen i Lightroom helt obekymrad om att jag kanske raderade några avlägsna galaxer samtidigt 🙂

De här bilderna var roliga att experimentera med men ärligt talat tycker jag själv att de blev ganska ointressanta. Min karriär som nattfotograf får nog vara över nu. Blommor och bin är mycket roligare att fotografera.

3 tankar på “På natten (43/180)

  1. Tycker i alla fall att du lyckats med bilderna. Själv orkar jag inte anstränga mig när alla andra pratar norrsken, har fotat två gånger men bara för att jag råkades vara ute och visste att det skulle komma. Däremot kan jag ibland tycka att viss mörkerfotografering kan vara lite kul.

Kommentarer är stängda.