Eget tema: Hett (99/180)

Igår när jag fotograferade en kopp te tänkte jag att det hade varit kul att fånga ångan på bild. Det var inte så enkelt men Moderskeppets nya kurs i matfotografering gav en del tips på vägen. Vätskan behöver vara rejält het, bakgrunden behöver vara mörk och ångan behöver belysas bakifrån. Enklast är att ta flera olika bilder med exakt samma inställningar för att kunna hämta detaljer och bygga på ångan. Eftersom bakgrunden är mörk och ångan ljus går det ganska enkelt att använda blandningsläget Ljusare i Photoshop och sedan plocka bort annat som stör med en lagermask.

Först försökte jag med ljus från fönstren men det gick sisådär. Istället valde jag att ställa min blixt snett bakom koppen och skärma av dem med de böcker och pärmar som fanns tillhands. Nackdelen med blixt är att de små vattendropparna i ångan syns. Någon annan dag ska jag göra ett nytt försök med lampa istället för blixt och längre slutartid.

2 tankar på “Eget tema: Hett (99/180)

Kommentarer är stängda.