Eget tema: Knolling (27/180)

Knolling är en speciell genre av flatlayfoto där man arrangerar saker som hör samman med varandra i mönster. Mönstret ska byggas så att sakerna antingen är parallella eller ligger i räta vinklar mot varandra. Det är lättare sagt än gjort! Jag höll på i en halv evighet med den här bilden igår. Flyttade saker någon millimeter hit eller dit, tog en bild, kollade och flyttade igen. När jag tittade på den i efterhand tyckte jag att det mesta låg snett eller skevt.

Idag gjorde jag ett nytt försök. Då kopplade jag iPaden till kameran för att kunna förhandsgranska bilden på en större display. Det finns fortfarande ett par missar men nu känner jag att den får duga.

När jag jobbar med flatlay spänner jag fast ett gammalt enbensstativ på en arbetsbock. På bockens underrede ställer jag en tung låda för att funka som motvikt så att inte kameran tippar över.

Inspiration från AI

Begreppet knolling stötte jag först på när jag läste andras prompter på AI-tjänsten Midjourney. Det var ju lite så jag tänkte med AI-bilderna, att jag ska låta dem inspirera mig till riktiga fotografier. Det är oerhört mycket enklare att göra knolling på Midjourney än att millimeterflytta småprylar.

Bild jag gjort på Midjourney med prompten ”broccoli and cauliflower knolling”

Bild jag gjort på Midjourney med prompten ”fruits knolling”

4 tankar på “Eget tema: Knolling (27/180)

Kommentarer är stängda.