Bästa frölimpan hittills

Den här frölimpan är jag enormt förtjust i. Brödet blir härligt tuggigt med alla sina frön och det håller sig i plastpåse upp till en vecka i rumstemperatur. Receptet hittade jag på YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=lrSSVCmz5ns

Jag har skrivit om det en aning så att det bättre passar mitt sätt att baka. Jag använder våg och två bunkar och ser till att torra respektive blöta ingredienser är redo innan jag blandar dem. Smeten tjocknar snabbt när de bägge bunkarnas innehåll blandas. Då gäller det att vara redo att röra.

  • 50 g linfrö varav hälften mals/mixas
  • 100 g mandelmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver 
  • 12 g malda psylliumfröskal (typ fiberhusk)
  • 150 g blandade fröer (tex solros, pumpa, sesam)
  • 3 ägg
  • 150 g naturell yoghurt (Jag använder matlagningsyoghurt med 10% fett. Det går nog även med magrare)
  • Om du vill: ca ½ dl grovt hackade valnötter. 

Väg upp linfrön i bunke. Häll över ca hälften i mixer och kör några sekunder så det blir ett grovt mjöl. Häll tillbaka i bunken. Väg mandelmjöl och psyllium direkt ner i bunken. Lägg i bakpulver och salt. Blanda noga. Väg till sist i de blandade fröna. De kan ligga ovanpå och behöver inte blandas ner. 

Om du vill ha i nötter: hacka dem och lämna dem sedan bredvid. 

Blanda ägg och yoghurt i en annan bunke. Det ska inte vispas, bara blanda med slev. Häll i mjöl-fröblandningen och rör kraftigt. Rör till sist i eventuella nötter. 

Nu har du en mycket tjock trögflytande smet. Låt den svälla i bunken ca fem minuter så blir den lättare att forma.

Forma till en trind limpa, ca 20 cm lång, på en plåt med bakplåtspapper. Fukta gärna händerna lite så klibbar det inte. Strö extra frön ovanpå och tryck lätt så de fastnar. Låt vila på plåten 20 minuter. Grädda i 180 grader i 60 minuter.