Eget tema: Arbetsgång (147/183)

Det här tycker jag är en väldigt trevlig liten väska att ha runt halsen. Den har ett extra brett och mjukt band av bomullstyg som gör den bekväm att ha på sig. Eftersom jag vill sy fler i samma modell passade jag på att dokumentera hela arbetsgången.

Detta blir inte riktigt en fullständig sybeskrivning men kommer att vara till nytta för mig i framtiden. Om du redan är bekväm med att sy i blixtlås och hur delarna i en liten väska hänger samman tror jag den går att följa.

Delar och mått

De här måtten ger en väska som är ca 16*18 cm.

  1. Halsrem 70*12 cm (jag valde att klippa den i fodertyget)
  2. Framstycke, övre del 18*4 cm, i både foder och utsida
  3. Framstycke, nedre del 18*17 cm, i både foder och utsida
  4. Bakstycke, 18*21 cm, i både foder och utsida
  5. Ficka till framstycket, 18*12 cm
  6. Stoppbitar till dragkedja, 4*2,5 cm, fyra stycken
  7. Dragkedja, 16 cm, två stycken

Arbetsgång

Steg 1: Sy fast stoppbitarna på dragkedjorna. Sy dem först kant i kant, vik sedan och sy en stickning över.

Steg 2: Använd den ena dragkedjan för att sy fast fickan på den undre delen av framstycket. Gör en stickning under dragkedjan. Man kan göra en ovanför också men jag sydde för tajt för att få plats med en. Det är stickningen under som är viktig eftersom det annars blir en rå kant där.

Steg 3: Sy ihop framstyckets övre och undre del (både foder och utsida) genom att sy in den andra dragkedjan. Gör en stickning runt hela dragkedjan om du vill vara ordentlig.

Steg 4: Nu är det många lager. Pressa så gott det går. (Akta dragkedjorna!) Nåla allt så plant och vinkelrätt som möjligt och sy en sicksack runt om så det håller sig på plats. Annars blir steg 7 skitjobbigt.

Steg 5: Vik halsremmen på mitten och sedan bägge sidorna in mot mitten så den blir 3 cm bred. Gör en stickning runt om.

Steg 6: Sicksacka fast den färdiga halsremmen på sin plats på framstycket så den håller sig där den ska vara. Den ska vara precis 1 cm innanför kanten. Sedan är det smart att vika ihop den och nåla den utstickande delen mot mitten av arbetet så den är ur vägen i nästa steg.

Steg 7: Nåla ihop framstycke med bakstycke som en trevlig sandwich med fodertyget ytterst. Det är inte säkert att de passar perfekt ihop. Det gör inget, det trimmar du bort i nästa steg. Det viktigaste är att det passar i ovankanten. Sy ihop med 1 cm sömsmån. Ta det lite extra försiktigt vid bandet. Det ska vara fastsytt i ovankanten, men absolut inte i sidorna.

Steg 8: Trimma ner sömsmånerna (och eventuellt utstickande tyg) till ca 0,5 cm och klipp hörnen sneda. Sicksacka två varv runt om.

Väskan är klar! Vrid ut den genom dragkedjeöppningen. Ta bort nålarna som håller undan halsremmen. Peta hörnen snygga. Stoppa ner dina finaste saker och bär den stolt runt halsen.

4 tankar på “Eget tema: Arbetsgång (147/183)

  1. Wow och wow vilken läcker väska, älskar mönstret och färgerna. Däremot hoppade jag över beskrivningen, såg bara på bilderna. Gav bort min symaskin till sonen (som syr ibland) då jag insåg att den mest ligger och samlar damm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *