Till minne (146/183)

Semester och regn betyder symester. 🙂 Jag har massor av roliga projekt att ta itu med. Detta blir ett ganska långt inlägg för jag tänker sy fler sådana här grytunderlägg och behöver skriva upp hur jag gjorde.

Detta är några av de sista bitarna av en trasmatta mormor vävde till mig och Martin för ungefär 40 år sedan. Vi hade den länge som köksmatta. När den blev uppsliten på mitten delade jag den i två halvor och knöt om fransarna till två mindre mattor. Nu börjar även delarna bli slitna och jag har funderat länge på ett sätt att bevara dem.

Härom dagen kom jag på en strålande idé. Detta är alltså två grytunderlägg sydda av små bitar från ytterkanten av mattan. Jag pressade fast tunn vadd på baksidan för att ge lite extra stadga. Sedan sydde jag fast matta och vadd med flera sömmar tvärsöver mot en baksida av mörkblå batik. Sömmarna gör dels att mattan inte kan repa upp sig och dels ger de baksidan ett trevligt quiltat utseende.

Slutligen var det dags att bandkanta. Svårt när det är så tjockt! Men inte omöjligt.

I stort sett följde jag den metod Christina Palmqvist visar i sin video om att bandkanta grytlappar. Att lyfta nålen och göra vecket, så som hon visar, fick jag dock inte att fungera med övermataren. Det blev för trångt. Istället gjorde jag så här:

  1. Sy ända ut till kanten (som Christina visar i videon)
  2. Klipp av tråden, ta ut lappen och gör vecket.
  3. Pilla in arbetet under pressarfoten igen, ungefär på mitten av den lilla diagonala sömmen.
  4. Backa ut till hörnet, sy sedan framåt tills vecket möter sömmen från tidigare sida, vänd och fortsätt med kommande sida.

Hur jag ska göra sista hörnet riktigt snyggt funderar jag fortfarande över. På det ena grytunderlägget gjorde jag helt enkelt en ”grytlappshank”. Det kan ju vara praktiskt om man vill hala till sig grytan men jag tycker det ser lite konstigt ut. På det andra vek jag kanten rak men jag tyckte det såg slarvigt ut. Min bästa idé just nu är att vika kanten rak och sy ända ut men lägga till en liten diagonal söm ut mot hörnet. Jag har ungefär en halvmeter kvar av mattan som kan gå att använda så det kommer att bli fler underlägg.

En bild från 1997. Då var mattan hel och fin.

3 tankar på “Till minne (146/183)

  1. Även detta ett riktigt läckert hantverk och en kreativ idé. Som jag skrev tidigare, jag är inte duktig på sådant har inte tålamodet. Det mesta jag påbörjat i den vägen överlämnade jag till min mamma för att slutföra, gick alldeles för långsamt. Önskar många gånger att jag ville och hade kompetensen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *