Tiden avgör (114/180)

Jag tycker om att försöka förstå och att lära mig nya saker! Den här sortens bilder, där vattenplasket blir ett paraply eller ett ufo på toppen av en pelare, har jag undrat hur man åstadkommer.

Nu har jag grävt vidare i mysteriet och om jag förstår rätt är tiden absolut avgörande. Dels såklart att man behöver trycka av kameran i rätt millisekund och ha blixt inställd på tillräckligt kort tid för att frysa rörelsen. Men dessutom, det som jag naturligtvis borde förstått tidigare, är att tiden mellan dropparna är viktig. Effekten uppstår när en andra droppe träffar mitt på den pelare som bildas strax efter en första droppes träff mot ytan.

Låter det rörigt? Det finns en väldigt snygg animering som visar hur pelaren bildas på dropController. Jag ska försöka visa med några bilder.

När en droppe träffar vattenytan blir det först en krater eller krona där vattnet som träffas tränger undan.

Sedan trycks en pelare upp i mitten. Den kallas Worthington jet eller Rayleigh jet. OM en andra vattendroppe landar mitt på pelaren när den är på väg upp kan det bli den paraplyeffekt jag nu äntligen lyckats fånga.

Och hur sjutton fångar man detta fenomen på bild? Ja den lätta vägen är så klart att köpa en liten elektronisk anordning som släpper droppar på ett kontrollerat sätt och som samtidigt kan styra så väl kamera som blixt. Problemet är att de är ganska dyra, och för mig en lite väl onödig leksak.

Nu när jag förstått vad som behövs gjorde jag ett nytt försök i köket. Istället för elektronisk anordning försökte jag få vattenkranen att droppa precis lagom snabbt. Inte så vetenskapligt, men kul. Smidigt att hålla till i diskhon så slapp jag städa efteråt. Jag använde sidobelysning med extern blixt för att frysa rörelsen och en färgglad bricka i bakgrunden för att dropparna skulle kunna fånga upp lite kul färg.

Det funkade! Inte direkt men på trehundrafyrtioåttonde försöket 🙂

4 tankar på “Tiden avgör (114/180)

Kommentarer är stängda.