Eget lärande (131/180)

Jag gjorde min bild till temat Collage i Photoshop, på ett ganska omständligt sätt. När den var färdig började jag undersöka om det skulle vara möjligt att göra collage direkt i Lightroom i stället. Det är där jag har den bästa överblicken över mina bilder.

Visst går det! Efter en hel del googlande hittade jag ett sätt. När jag lär mig saker på datorn brukar jag inte känna att jag kan det på riktigt förrän jag kan förklara för någon annan. Som en del av mitt eget lärande blev det därmed denna film:

Börja med att göra en Samling

Det är så mycket enklare att hitta rätt bilder om det finns i en samling. Samlingar är bara genvägar till bilder. De kan raderas när projektet är klart utan att bilderna försvinner. Ska inte förväxlas med mappar – om en mapp raderas försvinner bilderna från Lightroom och i värsta fall från datorn.

Dessa inställningar gör jag i panelerna till höger

(Här i ordning, uppifrån och ner. I filmen gör jag det i en annan ordning.)

Layout – Eget paket

Bildinställningar – Inre linje (absolut INTE Rotera för att passa)

Linjaler, stödraster och stödlinjer – Måttenheter: tum (!), Fäst mot raster: Celler, Visa stödlinjer: de jag trivs med för tillfället

Celler – inga inställningar men används för att ge önskade mått till vald cell

Sida – jag brukar inte göra några inställningar alls

Utskriftsjobb – Skriv ut till: JPEG-fil, Filupplösning: 100 ppt, JPEG-kvalitet: 80, Egna fildimensioner: de mått jag vill ha delade med 100 (eftersom storleken i tum kommer att ge hundra gånger så många pixlar när upplösningen är 100 ppt).

Spara layouten som mall inför framtiden

I panelen Malläsare till vänster: se till att det finns minst en egen mapp, klicka på plustecknet ock skriv ett namn för den skapade layouten.

4 tankar på “Eget lärande (131/180)

  1. Ett ljuvligt fint collage. Jag kör på det mer omständiga då jag sällan, i princip aldrig använder mig av Lightroom (har inte orkat lära mig det) men testade någongång att göra bildspel och det var kul och ett smidigt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *